Didier Houvenaghel swoją karierę, jako twórca cygar rozpoczął od gruntownych studiów rolniczych. Początkowo na Uniwersytecie Brukselskim, gdzie uzyskał stopień magistra inżyniera rolnictwa, a następnie na kubańskiej wyższej uczelni w Pinar del Rio, uzyskując tytuł inżyniera rolnictwa upraw tropikalnych.

Swoją pasję i wiedzę o tytoniu zaprezentował w książce “The Cigar, from Soil to Soul”, wydanej w roku 2008. Didier nie tylko chciał być naukowcem i teoretykiem, ale także praktykiem.

Jak sam powiedział:

„…cygara stały się moją obsesją. Studiowałem na Kubie i pasja była tam naprawdę ugruntowana, zarówno dla mieszkańców Kuby, jak i sztuki robienia cygar. I zdałem sobie sprawę, że pewnego dnia chciałbym stworzyć własne marki.”

Kuba, z racji państwowej kontroli nad produkcją cygar, niestety nie pozwalała samodzielnie kreować własnej mieszanki na szerszą biznesową skalę. Dlatego, poszukując partnerstwa swoje kroki skierował do Nikaragui. Tam miał dostęp do znakomitych tytoni, nie tylko lokalnych, ale przede wszystkim obecność najwyższej klasy producentów gwarantowała możliwość stworzenia swoich marek.

Taki moment nadszedł, kiedy spotkał AJ Fernandeza.

„Widziałem go kilka razy wcześniej, widziałem w nim nie tylko wizjonera, jak ja, ale również wschodzącą gwiazdę. Człowieka mającego niesamowitą zdolność tworzenia wyjątkowych mieszanek. Moje kubańskie doświadczenie i rozumienie celu, spowodowało, że szybko doszliśmy do porozumienia. Czułem, że AJ to absolutny mistrz.”

Didier, jak i AJ to osoby szczegółowe i skrupulatne w swoich badaniach i blendowaniu tytoni. Ich wspólna praca dała początek wszystkim markom firmy DH Boutique Cigars – NICARAO, LA LEY, LA PREFERIDA i ostatniej FURIA – wymyślonych przez młodego Belga, a wyprodukowanych przez maestro AJ-a.

Didier to producent, który łączy subiektywne i obiektywne, naukowe i filozoficzne podejście do degustacji angażujące wszystkie zmysły miłośników cygar. Wg niego spotkanie z cygarem powinno odbywać się z otwartym umysłem i namiętnym uznaniem, zwiększając w ten sposób radość degustacji i intensywność przyjemności.

Stworzenie dobrego cygara wymaga 3 kluczowych podstaw: znajomości odmiany tytoniu (genetyka rośliny), zrozumienia terroir (środowiska naturalnego, specyfiki plantacji) oraz osiągnięcia odpowiedniej wiedzy specjalistycznej (know-how). Podczas całego przejścia przez serię żywiołów – ziemi, powietrza, ognia i wody, rośliny tytoniu przeżywają podróż ewolucji biologicznej, fizycznej i chemicznej. Nasiona przekształcają się w surowe zielone liście, zanim staną się szlachetnymi brązowymi liśćmi. Alchemia mieszania i rolowania stanowi kluczowy etap narodzin wykwintnych cygar. W całym procesie produkcji ma miejsce około 300 różnych operacji, niezbędnych do osiągnięcia wyjątkowej końcowej jakości. Każda mała nieuwaga lub niedokładność może zrujnować wspaniałą obietnicę i zepsuć wcześniejszą energię i wysiłki. Każdy krok należy wykonać pewnie, ale i rozważnie, przyczyniając się do doskonałości dzieła. W 100% ekologiczne, doskonałe cygaro jest wytworem natury i geniuszu twórcy. Wszystko jest jasne, zrozumiałe i skomponowane zgodnie z ostatnim sekretnym składnikiem: oddaną pasją.

Furia

Jeśli lubisz cygara, polubisz także czas spędzony w jego obecności, ale przede wszystkim w towarzystwie jego wyjątkowo starannie wykonanych marek. Dla Didiera cygara muszą mieć charakter i równowagę. Charakter to bogactwo, które odnajdujesz podczas degustacji, a równowaga to subtelne udoskonalenie całego doświadczenia. Zbalansowane oraz z charakterem – „…w taki sposób wyobrażam sobie i tworzę cygara, bo takie je lubię. Cygara z osobowością i finezją to moja pasja. I takimi pragnę się dzielić.”

 

Strona zawiera wyroby tytoniowe i jest dostępna dla osób pełnoletnich.
Kliknij WCHODZĘ jeśli jesteś osobą pełnoletnią.

preloader